Acnetherapie

Bij de praktijk voor huid- en oedeemtherapie Culemborg worden alle vormen van acne en acnelittekens behandeld. Dit gebeurt vaak in combinatie met een behandeling door een arts. Daarnaast wordt er in de praktijk veel gedaan aan het verstrekken van adviezen ten aanzien van zelfzorg en het adequaat toepassen van acnebehandeling. Een actieve bijdrage van de patient is voorwaarde voor succes. Een positief resultaat van behandeling leidt er doorgaans toe dat de patiënt zich zekerder voelt.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

Er bestaat geen standaardbehandeling voor acne. Tijdens een intake gesprek wordt een persoonlijke behandelplan opgesteld. Een acnebehandeling door de huidtherapeut kan onder meer bestaan uit:

 • Dieptereiniging; het verwijderen en ledigen/aanprikken van mee-eters en puistjes. Eventueel met toepassing van groen leemmasker;
 • Chemische peeling; Doel hiervan is het verwijderen van dode, losse huidcellen, zodat de poriën minder blokkeren. Wanneer een huid regelmatig wordt gepeeld, zullen mee-eters niet zo snel meer ontstaan en de talg zal normaler kunnen afvloeden. Bovendien wordt door het verwijderen van de dode huidcellen de celvernieuwing gestimuleerd;
 • Adviezen en zelfmanagment bij o.a. huidverzorging en productgebruik
 • Dermapen; Indien iemand acne littekens heeft kunnen deze worden behandeld door middels van de dermapen. De dermapen zorgt voor een stimulatie van huid waardoor littekens zullen wegtrekken.


Hoewel de behandelingsmogelijkheden voor acne de laatste jaren enorm zijn toegenomen, blijft acne een aandoening met een chronisch karakter. Acne is niet van de ene op de andere dag verdwenen. Zoals eerder gezegd bestaat een standaard enkelvoudige behandeling voor acne niet. Een combinatie van technieken, met of zonder ondersteunende medicatie, zullen bepalen of de acne verbetert. Het is vaak een langdurig behandeltraject. Zelfs de lichtere vormen van acne vereisen vaak langdurige aandacht. Acne kan niet altijd worden genezen. Wel lukt het meestal ervoor te zorgen dat de acne “rustig” wordt en zo blijft totdat het uiteindelijk vanzelf overgaat.

Wat kunt u zelf doen?

In overleg met huidtherapeut (en arts) kunt u zelf een positieve bijdrage leveren aan het behandelresultaat, door de volgende adviezen op te volgen:

 • Huidverzorging; Door geschikte verzorging thuis wordt de behandeling ondersteund. Daarnaast is goede zonbescherming belangrijk als er dieptereiniging of laser wordt toegepast;
 • Kiezen voor producten op waterbasis als u make-up of zonnebrandmiddelen gebruikt;
 • Strakke en synthetische kleding (direct op de huid) vermijden;
 • Een acnedieet bestaat niet. Maar als u merkt dat u door een bepaald product meer puistjes krijgt, kunt u dat voedingsmiddel beter vermijden.

Een slechte invloed gaat uit van:

 • Het krabben of zelf uitknijpen van puistjes. Ondeskundige manipulatie kan leiden tot meer ontstekingen en acnelittekens;
 • Stevig schoonmaken van de huid;
 • Het wassen van de huid met heet water;
 • Het gebruik van sterk ontvettende huidverzorgingsproducten (zoals producten op basis van alcohol.

Wat zijn de kosten van de behandelingen?

De kosten van de behandelingen zijn afhankelijk van diverse factoren. Laat u tijdens een intakegesprek informeren of u in aanmerking komt voor de behandeling en wat de kosten zijn van de behandeling.

Vergoedingen

De vergoeding van deze behandeling is afhankelijk van uw ziektekostenverzekeraar. Informeer bij uw eigen ziektekostenverzekeraar of de betreffende behandeling in aanmerking komt voor vergoeding.

Vragen?

Wilt u meer weten of een afspraak maken?

Bel 0345-505530,  of mail en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!