Rosacea

Heeft u last van een huid die snel geïrriteerd is? Wordt uw huid snel rood? Heeft u last van bultjes op de huid? Het kan zijn dat u last heeft van rosacea.

Rosacea is een chronische huidaandoening die zich kenmerkt door felrode verkleuring met name op de wangen, wangen, voorhoofd en kin. Vaak wordt rosacea verward met acne. Meestal ontstaat rosacea tussen het 30e en 50e levensjaar en rosacea komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Hoe ontstaat rosacea?

Het is niet bekend hoe rosacea ontstaat. De kleine bloedvaten in de huid geven een ontstekingsreactie. De doorbloeding in het gezicht is verhoogd en de vaatjes zijn groter, talrijker en liggen dichter aan het oppervlak.

Wat kunt u doen tegen rosacea?

Allereerst het belangrijk dat de goede diagnose wordt gesteld. Hierna kan gekeken worden wat de juiste behandeling is. In de praktijk voor huid- & oedeemtherapie Culemborg behandelen we de rosacea door middel van;

  • Coagulatie; Door middel van een klein naaldje wordt het bloedvat dicht gebrand.
  • Advies en voorlichting over de juiste verzorging van de gevoelige rosacea huid.
  • Skinpen behandeling of milde chemische peelings kunnen soms een goed effect hebben. Omdat de huidbariere functie verbeterd wordt.

Welke factoren kunnen de rosacea verergeren?

Van een aantal factoren is bekend dat het de rosacea (tijdelijk) kan verergeren.

  • Voeding en alcohol; door het eten van pittig eten gaan bloedvaten uitzetten en kan er een ( tijdelijke) verergering van de rosacea worden gezien. Daarnaast heeft het drinken van alcohol een nadelig effect op de rosacea. Door het drinken van alcohol zetten de vaatje zich uit en zien we ook een verergering van de klachten.
  • Medicijnen; het gebruik van medicatie die een vaatverwijdende werking hebben, hebben een ongunstig effect op de rosacea huid. Tevens werken corticosteroïden nadelig. In eerste instantie lijkt de rosacea te verbeteren, maar wanneer er wordt gesopt met het gebruik van corticosteroïden komt de rosacea in ergere vorm terug.
  • Temperatuur en klimaat; door de overgang van kou naar warmte zetten de vaatjes zich uit en zien we een verergering van de klachten. Tevens neemt de roodheid in de huid toe na een warme douche of sauna bezoek.
  • Stress
  • Hormonen; de rosacea kan verergeren tijdens de menopauze, mogelijk houdt dit verband met de opvliegers.

Vragen?

Wilt u meer weten of een afspraak maken?

Bel 0345-505530 / app op 0644183349 of mail ons wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!