Droge huid
Heeft u ook last van een droge, trekkige en jeukende huid? Veel Nederlanders hebben een te droge huid. Hieronder leest u hoe een droge huid ontstaat en wat u zelf kunt doen om een droge huid te voorkomen en/of te verbeteren.
Hoe ontstaat een droge huid?
Onze huid is het grootste orgaan wat we hebben. Dit orgaan heeft meerder functies zoals een barrièrefunctie om ons te beschermen tegen schadelijk invloeden van buiten af, warmte en kou regulator en het geeft pijn/gevoel sensaties door.
De huid bestaat uit meerdere huidlagen. De epidermis of opperhuid is de buitenste laag van de huid. Deze bestaat voor het grootste deel uit dode cellen die ons beschermen tegen uitdroging en invloeden van buitenaf. Deze dode cellen worden verhoornde cellen genoemd. Er komen dagelijks nieuwe verhoornde cellen bij en de bovenste laag schilfert af. Hierdoor vernieuwt de huid zich continue.
De bovenste laag van de epidermis bestaat uit dode huidcellen omgeven door een vette matrix. Je kunt dit vergelijken met bakstenen, die in een muurtje gemetseld zijn, waarbij de vetmatrix het cement is.
In een gezonde huid is de verdamping van vocht door de huid heel precies geregeld. Wanneer de hoeveelheid huidvetten in de huid verminderd is wordt de huid echter makkelijker doorlaatbaar voor water en is de juiste balans van de vochthuishouding in de huid verdwenen en droogt de huid uit. Hierdoor wordt de huid rood en schilferend. Bovendien kunnen kleine kloofjes in de huid ontstaan.
Wat zijn de oorzaken van een droge huid?
Tegenwoordig is het gebruikelijk dat we ons dagelijks wassen, dit kan echter problemen veroorzaken aan de huid. Wanneer de huid regelmatig met zeep wordt gewassen wordt de huid weliswaar schoon, maar ook letterlijk ‘ontvet’: de huidvetten worden weggespoeld. Hierdoor kan het vocht in de huid makkelijker verdampen. Veel wassen met water en zeep veroorzaakt dus een droge huid.
Er is een verhoogde kans op uitdroging van de huid in het winterseizoen met centrale verwarming in huis die zorgt voor een droge atmosfeer en droge vrieskou en gure wind buiten.
Het ouder worden kan een droge huid veroorzaken. De hormoonbalans veranderd, de huid is blootgesteld aan zon, kou en andere externe omgevingsfactoren. Naarmate we ouder worden neemt de talgproductie af en zal de huid minder worden voorzien van natuurlijke lipiden( vetten)
Wat kunt u aan een droge huid doen?
De huid heeft een groot herstellend vermogen en de kans is groot dat wanneer u een aantal beïnvloedbare factoren weg neemt de huid zich gaat herstellen. Allereerst is het belangrijk om minder te douchen en te matigen in het gebruik van zeep. Gebruik liever een doucholie.
Daarnaast kunt u gebruik maken van een vocht inbrengende crème of zalf. De crème/zalf zal een vet laagje op de huid aanbrengen wat verdere verdamping van vocht tegen gaat.
Wat doen wij in de praktijk aan een droge huid?
In de praktijk behandelen wij een droge huid door middel van de Bio peel. Hiermee voeden we de huid van binnenuit. Dit doen we door gebruik te maken van een 100 % natuurlijke mix van kruiden, algen en zeewier. Hiermee wordt de basaalcellenlaag gevoed en de huidbarierre functie versterkt.
Dit kan als eenmalige behandeling worden ondergaan maar wij raden een kuurverband aan bij een droge huid.