21 november 2019

shutterstock 613097849 1

Hoe herken je huidkanker? 

In deze blog wil ik jullie graag meenemen in het vroegtijdige herkennen van huidkanker. We gaan kijken hoe we een melanoom vroegtijdig kunnen herkennen. Geschreven door Susan van Zijl- van Droogenbroek

 

De ABCDE-regel

Volgens de laatste cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie krijgen 21.200 mensen jaarlijkse huidkanker ( exclusief het basaalcelcarcinoom), waarvan 7000 patiënten een melanoom krijgt. We zien nog steeds een jaarlijkse stijging van het aantal ontdekte melanomen en het is een van de snelst groeiende kankersoorten.

Zelf schrok ik erg van deze cijfers en daarom wil ik jullie de ABCDE- regel leren. Mocht je twijfelen over een plek of verkleuring in de huid ga dan altijd langs de huisarts!!

Het vroegtijdig ontdekken van een melanoom is cruciaal. Voordat ik je de ABCDE –regel uitleg is het belangrijk dat je maandelijks je huid inspecteert om een moedervlek, vlek of bultje die er opvallende uitziet of veranderd is, te signaleren.

Bij de ABCDE-regel staat iedere letter voor een bepaald kenmerk. Een verdachte plek hoeft niet aan alle kenmerken te voldoen om kwaadaardig te zijn. Dus ook al zijn er een aantal kenmerken die je opvallen al is het er maar één ook altijd naar de huisarts gaan.

De ABCDE-regel

De A staat voor Asymmetrie. Als je een verdachte plek ziet en je zou een denkbeeldige lijn door het middel trekkendan kijk je of beide helften min of meer elkaars spiegelbeeld zijn. Goedaardige plekken hebben meer de neiging om symmetrisch te zijn. ( zie foto1)

De B staat voor Border of te wel grens. Hoe is de rand van de plek? Is deze scherp of onscherp begrensd. Goedaardige plekken zijn vaak scherp begrensd. ( zie foto 2)

De c staat voor Color of te wel kleur. Hoe is de kleur van de plek? Is deze egaal of zie je meerdere kleuren in de plek zitten. Goedaardige plekken zijn vaak egaal van kleur( zie foto 3)

De D staat voor Diameter. Hoe groot is de plek? Wij houden hiervoor 6 mm aan. Het merendeel van melanomen is groter dan 6 mm. ( zie foto 4)

De E staat voor Evolving of te wel verandering. Hoe gedraagt de plek zich? Zie je verandering ontstaan? Zoals bijvoorbeeld dat de plek dikker wordt of dat deze wel eens bloed of geeft de plek jeuk? Wordt de plek groter?

Deze blog is er niet om je schrik aan te jagen maar om je het belang mee te willen geven van het checken van je huid. En nogmaals bij twijfel altijd langs je huisarts gaan. Deze kan indien hij/zij dit nodig vind doorverwijzen naar een dermatoloog.

 

shutterstock 1407175277shutterstock 603032861

 shutterstock 368396576shutterstock 1201890235

Bron: NTVH vakblad jaargang 9 nummer 10