19-07-2018

melasma

 

In het voorjaar en de zomermaanden krijgen wij in de praktijk altijd veel aanvragen voor pigment problemen. Dit is ook logisch want met het mooie weer en de zon die weer schijnt komen helaas ook vaak pigment problemen omhoog. In deze blog willen wij jullie wat vertellen over melasma. Een bekend pigment probleem die erg hardnekkig kan zijn. Wij hopen je hiermee te informeren over wat melasma nu precies is en hoe deze huidaandoening het beste aangepakt kan worden.......... Geschreven door: Jeanette Melis

 

 

Melasma

Hoe ziet Melasma er uit?
Melasma kenmerkt zich door donkere grillige verkleuring op je bovenlip, op de wangen of juist op je voorhoofd. Dit trekt dit in de winter vaak wat weg en word het donkerder in de zomer. Herkent u dit? Grote kans dat je dan last hebt van melasma, een pigmentaandoening die alleen bij vrouwen voorkomt en wordt veroorzaakt door hormonen in combinatie met UV-straling.

Ontstaan van Melasma
Melasma wordt in de volksmond ook wel zwangerschapsmasker genoemd. Dit komt omdat deze pigmentaandoening vaak tot uiting komt tijdens de zwangerschap. Vrouwen die niet zwanger zijn kunnen echter ook last hebben van melasma. Dit heeft te maken met erfelijkheid, bepaalde medicijnen of de anticonceptiepil. Vrouwelijke hormonen zoals progesteron en oestrogeen kunnen een pigmentaanmaak stimuleren. Daarnaast heeft UV straling een zeer belangrijke rol in het aanmaak van pigment. Deze combinatie kan de pigmentaanmaak sterk doen toenemen op bepaalde plekken in het gezicht waardoor er donkere vlekken ontstaan. Niet alle pigmentcellen in de huid reageren even sterk en hierdoor ontstaat er niet geen egale pigmentatie maar juist een grillige vlekkerige pigmentatie. Bij sommige mensen zijn er ook geen duidelijke uitlokkende factoren aanwezig.

Behandeling van Melasma
Melasma is lastig te behandelen dit komt omdat het pigment diep in de huid zit en de aanmaak van nieuw pigment door hormonen gevoed wordt. Het oppervlakkige pigment kan lichter gemaakt worden door bijvoorbeeld chemische peeling maar het kan niet helemaal worden weg gehaald. Melasma zal daardoor ook telkens weer terug keren en dan met name door de UV straling.

Wanneer er een verband bestaat tussen bepaalde geneesmiddelen of de anticonceptiepil kan je overwegen om met dit middel te stoppen of over te stappen naar een alternatief middel. Doe dit altijd in overleg met de huisarts!. Ga niet zomaar ergens mee stoppen. Het is een vermoeden dat een middel invloed kan hebben op melasma maar er zijn nog geen goede studies die dit bewezen hebben.

De belangrijkste regel is: beschermen tegen UV-straling.

Bestaande plekken zullen niet doen verminderen maar je kan er met de juistezonberscherming gelaat
zonbescherming wel verergering doen voorkomen. De zonbescherming zal wel uit een hoge beschermingsfactor moeten bestaan: SPF 30 of 50.
Daarnaast is het belangrijk om zonbescherming te gebruiken met een fysische filter.Dit zijn filters zoals titaniumoxide of zinkoxide. Deze brengen een laagje aan op de huid waardoor UV straling weerkaatst wordt. Belangrijk is om het gehele gezicht en de hals goed in te smeren en dit om de 2 uur te herhalen.    

Vermijdt de zon ook zo veel mogelijk en draag zon beschermende hoeden of petten. In de winter zullen de vlekjes ook minder opvlammen maar zorg er voor
dat je ook in de winter je huid goed beschermd.

Verder raden wij producten aan die een pigmentonderdrukkende werking hebben. In deze producten zitten ingrediënten die het proces van de aanmaak van pigment remmen. Enkele van deze ingrediënten zijn Phenyl Ethyl Resorcinol, Ferulisch zuur, Acethylglucosamine, Ethyl Linoleaat, Azelaine zuur en Melkzuur.

De behandeling die wij uitvoeren in de praktijk bestaat uit chemische peelings. Ook hier werken wij weer met peelings die een oplichtende werking hebben en die het pigment tegen gaan. Doordat wij met een breed scala aan peelingen werken kunnen wij dit heel mooi opbouwen in sterkte en bekijken welke peeling het beste is voor jouw huid. In deze peelings zitten bijvoorbeeld; melkzuur, amandelzuur en fytinezuur. Deze ingrediënten werken ophelderend en onderdrukken de pigmentaanmaak.

Bij melasma bespreken wij in de intake uitvoerig wat het verwachtingspatroon van de cliënt is. Dit doen wij bewust omdat we de melasma wel een stuk kunnen verbeteren maar weg krijgen lukt vrijwel nooit. Daarbij is de huid extreem gevoelig voor uv straling en kan een melasma weer donkerder worden nadat deze eerst verbeterd was.

                                                       Camoufleren

pressed foundationMet de juiste make-up kan melasma goed bedekt worden. Bij ons in de praktijk werken wij met Mineralogie. Dit is een niet zwaar dekkende mineralenpoeder die wel voor een egale tint kan zorgen en de huid niet afsluit. Naast het dekkende effect bevat mineralogie ook zinkoxide en titaniumoxide waardoor de huid beschermd wordt door UV-straling met een SPF van 27. Let er wel op om alsnog een goede zonbescherming onder de make-up aan te brengen zodat je optimaal beschermd bent.

Wilt u meer informatie over melasma? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos intake gesprek.