09 november 2017

peelen

AHA en BHA Peelings

Je leest het veel: chemische peeling. Maar wat is dit nou precies? Wat wordt hiermee bedoeld en wat voor een effect heeft het op de huid. In onze praktijk werken wij met verschillende peelingen zodat we de juiste peeling voor de juiste indicatie kunnen inzetten. Vandaag vertellen wij wat meer over de meest toegepaste peelingen in de praktijk voor Huid- en Oedeemtherapie Culemborg. De AHA en de BHA peeling.

geschreven door Jeanette Melis

 

 

 De meest toegepaste peelings zijn de peelings met alphahydroxyzuur (AHA) en de peeling met betahydroxyzuur (BHA)

Een peeling zorgt er voor dat de dode cellen die zich op de huid bevinden verwijdert worden, dit wordt exfoliëren genoemd. En andere manier die hiervoor thuis vaak wordt toegepast is d.m.v. een scrub. Het nadeel van scrubben is dat ook de gezonde huid wordt beschadigd.

Wat is een AHA peeling?

De AHA peeling bevat glycolzuur. Deze peeling is een peeling die sterk kan variëren in concentratie. De meest toegepaste concentratie in de huidtherapie is 30 – 70%. Het effect van deze peeling is dat het de bovenste huidlaag sneller laat afschilferen, de hydratatie in de huid optimaliseert en in de diepere huidlaag collageen en elastine stimuleert om de huid strakker, egaler en sterker te maken. Door deze hydratatie en afschilfering krijgen talg en huidcellen niet de kans om poriën te verstoppen. Hierdoor zullen er minder comedonen aanwezig zijn waardoor er minder acne leasies kunnen ontstaan. De Glycolzuurpeeling moet worden geneutraliseerd worden door middel van natriumbicarbonaat of water.
Deze peeling wordt ingezet bij de behandeling van acne, huidverbetering, oppervlakkig pigment, grove poriën, oppervlakkige littekentjes, en bij een grauwe en vale teint. Een peeling zal vaak als kuur vorm worden ingezet, waarbij er elke 2-4 weken wordt gepeeld waardoor u het meest optimale behandel resultaat zal behalen.

 

profile peels wk0 wk6

Wat is een BHA peeling?

De BHA peeling is een peeling met salicylzuur. Dit geeft een zelfde soort effect als de AHA peeling alleen zal het meer werkzaam zijn op de talgproductie. Tevens is de kans op irritatie wat kleiner dan bij een AHA peeling. Salicylzuur lost makkelijk op in vet en heeft het een antibacteriële en ontstekingsremmende werking waardoor het een gunstig effect heeft op mee-eters en puistjes. Salicylzuur peeling heeft dezelfde werkzame stof als in een aspirine. Dus als je weet dat je een allergie hebt voor aspirine dan zal de salicylzuurpeeling niet de juiste peeling zijn. Omdat salicylzuur zo’n gunstig effect heeft op de talgproductie en zijn anti -bacteriële werking is deze peeling zeer geschikt als behandeling tegen acne. Ook deze peeling zal als kuur worden ingezet om een optimaal behandelresultaat te behalen.

neostratasalicylzuur pads

Producten voor thuis gebruik

Naast de chemische peelings die in de praktijk worden toegepast is het van belang dat je thuis tevens een huidverzorgingsproduct gebruikt met een lagere concentratie AHA of BHA. Zo wordt de huid dagelijks gestimuleerd om dode huidcellen te verwijderen en de huid goed te hydrateren.

Tijdens de behandeling met een van de peelings moet de huid beschermd worden tegen de zon d.m.v. een SPF 30 of 50. Na het peelen komt er een nieuwe kwetsbare huid tevoorschijn en deze kan makkelijk verbranden wat weer voor schade kan veroorzaken zoals pigmentvlekken en huidveroudering.

Mocht je meer willen weten over deze behandelingen of deze voor jouw huid geschikt zou zijn? neem dan vrijblijvend contact met ons op.