18 juli 2017

zomer goed

De zon en onze huid

Het is weer ( bijna) vakantie! En dus zullen de meeste van ons de zon lekker gaan opzoeken! Wat een heerlijk vooruitzicht, maar ook een die ons wel even laat stil staan bij het belang van een goede zonbescherming. Want wat doet de zon nu in de huid en hoe zat het ook alweer met de UV stralen die in zonlicht voorkomen. In deze blog nemen we je mee in de wereld van de zonbescherming.....

 

'De zon en onze huid'

De zon produceert zowel zichtbare als onzichtbare stralen. UV stralen zijn onzichtbaar en een teveel daarvan kan schade aan je huid veroorzaken. Niet altijd is de UV straling van de zon even sterk. Hoe sterk de straling van UV licht is, wordt bepaald door verschillende factoren:

  • Het jaargetijde: in de zomer is in Nederland de UV straling sterker dan in de winter.
  • Het tijdstip van de dag: UV straling is het sterkst tussen 12.00 en 15.00 uur.
  • De plaats op aarde: hoe dichter bij de evenaar en hoe hoger in de bergen, hoe sterker de UV straling.
  • De mate van weerkaatsing: UV straling wordt sterker door weerkaatsing via sneeuw, zand en water.

Verschil tussen UVA en UVB stralen

UVA straling is de straling die door bewolkt weer en glas komt. Deze straling dringt tevens door de opperhuid van je lichaam. UVA dringt zo diep door dat ze de cellen in je huid kunnen beschadigen. Op langer termijn uit zich dit in huidveroudering, pigmentstoornissen en tevens de ontwikkeling van huidkanker.

UVB straling komt het meest voor en dringt in tegenstelling tot UVA niet door glas. Ze dringen wel door tot in de opperhuid en zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van vitamine D en pigment maar ook voor de verbranding van je huid. UVB straling tast het DNA aan en is dan ook een belangrijke oorzaak van DNA schade. Het gevolg van deze DNA schade kan huidkanker zijn.

WAT IS HET EFFECT VAN UV STRALING OP JE HUID?
Onder invloed van UV straling produceert je huid pigment (melanine) dat ervoor zorgt dat je huid verdikt en je een bruine kleur krijgt. Dit is een beschermingsreactie van je huid tegen de UV stralen, maar het biedt slechts een beperkte bescherming tegen de gevaren van de zon.

Wat betekent Sun Protection Factor (SPF)?
Sun Protection Factor (SPF) is de zonbeschermingsfactor die in zonnebrandmiddelen zit. Het is dus belangrijk dat zonnebrandmiddelen zowel tegen UVA als UVB beschermen. Om je huid voldoende te beschermen is het belangrijk dat je om de 2 uur smeert met je zonnebrandcrème. De werkzaamheid van de filters neemt af gedurende tijd je in de zon zit en welke activiteit je uitvoert. Ben je veel aan het zweten of zwemmen dan zal er vaker gesmeerd moeten worden.

Welke factor moet ik gebruiken?
SPF 30 beschermt voor 96,6% en SPF 50 voor 98%. Er zit niet veel verschil qua percentages tussen beide SPF’s, beide zorgen ze voor een hoge bescherming tegen de zon. In de zomer maanden raden wij altijd minimaal een SPF 30 aan. Mocht je problemen met de huid hebben zoals pigmentvlekken of in het verleden te maken hebben gehad met huidkanker dan raden wij altijd een SPF van 50 aan.

SPF staat vermeld voor de bescherming tegen UVB. Op de verpakking zal vermeld moeten staan dat de zonnebrand ook tegen UVA beschermd. Let hierbij ook op dat je een hoge bescherming tegen UVA koopt. Vraag de verkoper hier naar. Deze zal je dit kunnen vertellen.

Tips:

Voorkom overmatige blootstelling
Geniet van de zon, maar voorkom overmatige blootstelling en verbranding. Draag beschermende kleding, een hoedje én zeker een zonnebril.

Smeer je huid goed in
Smeer onbedekte huid altijd in met een zonnebrandproduct met een SPF beschermingsfactor tegen UVA én UVB stralen. Regelmatig opnieuw insmeren, vooral wanneer je veel transpireert en na het zwemmen of afdrogen.

Vermijd de hete middagzon
Vermijd de zon zoveel mogelijk tussen 12.00 uur en 15.00 uur. Blijf niet te lang in de zon. Drink voldoende water, zodat de vochtbalans in je lichaam op peil blijft.

Houd kinderen uit de zon
Houd baby’s en jonge kinderen uit de directe zon. De huid van een kind moet extra goed beschermd worden, omdat de kinderhuid nog kwetsbaar is.