09-03-2017

orange 1995056 640

Vitamine-C de krachtpatser onder de antioxidanten!

 

 

De werking van vitamine-C op de huid

Vitamine-C wordt in huidverzorging vaak aangeduid als ascorbinezuur. Dit ingrediënt kan zorgen dat je een jongere, gezondere en nog stralendere huid krijgt. Om de werking van vitamine-C goed te begrijpen moeten we eerst een stukje de diepte in. Want waarvoor hebben we vitamine-C nodig in onze huidverzorging? In deze blog zullen we de voordelen van vitamine-C gaan bespreken! We gaan het hebben over vrije radialen en antioxidanten. Nieuwsgierig wat vitamine-C voor uw huid kan doen? Lees dan verder.


Vitamine-C is een sterke antioxidant. Wat houdt dat in? Vitamine-C beschermt ons tegen vrije radicalen.Iedereen lijkt vertrouwd te zijn met de termen ‘antioxidanten’ en ‘vrije radicalen’, maar wat weten we werkelijk hierover en hoe werken ze?De realiteit is dat de overgrote meerderheid ze alleen herkennen als ‘good guys’ en ‘bad guys’ en zich niet realiseren wat hun echte capaciteit en de betekenis voor de menselijke gezondheid is.


Even een korte les
Alles om ons heen (bv. huidcel- en plaatselijke behandelingen) bestaat uit kleine bouwstenen genaamd moleculen en atomen ( Zie plaatjes hieronder). Zij worden omringd door een wolk van nog kleinere bestanddelen, zogenaamde elektronen. Elektronen zijn negatief geladen deeltjes die om atomen en moleculen draaien met enorme snelheden. Zij bepalen de reactieve eigenschappen van chemische structuren.

figuur 1

Elektronen hebben de voorkeur zich te combineren met elkaar zodat ze energetisch stabiel kunnen blijven. Echter, als gevolg van interne en externe invloeden zoals Uv-straling, luchtverontreiniging (rook van brandstofverbranding, sigarettenrook) en natuurlijke stofwisseling van zuurstof, wordt dit evenwicht verstoord. Door de verstoring mist er een of meerdere elektronen. Het nieuw gevormde molecuul heeft vervolgens een ander elektron nodig om zich in evenwicht te houden en te stabiliseren. Dit kennen we als ‘vrije radicaal.( zie plaatje hieronder)

figuur 2

 Vrije radicalen zoeken krachtig naar elektronen en stelen ze van andere moleculen.


Wanneer een molecuul een elektron verliest aan een vrije radicaal-molecuul, wordt het zelf een vrije radicaal en zal het zelf een elektron van een andere molecuul moeten zoeken om zichzelf energiek te stabiliseren. Zo kan een enkele vrije radicaal een kettingreactie veroorzaken die kan leiden tot ernstige schade aan de celmembranen, de structurele eiwitten (collageen en elastine) en aan de genetische codering (DNA en RNA) van de huidcellen.


Een korte samenvatting; een vrije radicaal is een molecuul wat uit balans is. Deze bindt zich met een gezond molecuul (cel). Door deze binding raakt de gezonde molecuul( cel) uit balans. Omdat nu ook het gezond molecuul uit balans is wil deze zich binden met een andere gezond molecuul en zo krijgen we een kettingreactie met als gevolg schade aan de huid. Wat zich kan uitte in huidveroudering.


Wat doet een antioxidant?

Deze geven het vrije radiaal, een elektron, zodat deze zich niet meer hoeft te binden aan een gezond molecuul.

Nou dat was even een heel theoretisch stukje over vrije radicalen en antioxidanten. Nu gaan we kijken wat vitamine-C kan doen voor je huid.

Effecten van vitamine- C voor de huid.
Vitamine -C is dus zoals we net hebben kunnen lezen een heel sterk antioxidant. Welke effecten heeft vitamine-C op de huid?.

Vitamine-C zorgt voor huidverjonging
Vitamine-C is essentieel voor de aanmaak van collageen. Dit is een eiwit dat helpt bij het behoud van de stevigheid en elasticiteit van de huid, zodat rimpels minder zichtbaar zijn/worden.

Vitamine-C ontdoet de huid van dode huidcellen
Vitamine-C is een zuur en dus kan het licht exfoliërend werken (afschilfering van de huid), waardoor de bovenste huid laag mooi dun en vitaal blijft. Een ander bijkomend voordeel is de mooie stralende gloed dit je hierbij krijgt.

Vitamine-C zorgt voor een goede vochtbalans in de huid 

Vitamine-C ondersteunt een goede huidbarrière, waardoor de huid goed gehydrateerd blijft.

Vitamine-C biedt bescherming tegen zonschade
Vitamine-C herstelt niet alleen direct aangedane schade als gevolg van blootstelling aan UVB-straling, maar herstelt ook met terugwerkende kracht beschadigingen aan je huid. Hierboven hebt u kunnen lezen waarom dit is.

Vitamine-C werkt egaliserend op pigmentvlekken
Vitamine-C werkt op meerdere manieren tegen pigmentvlekken. Het kan de productie van melanine door melanocyten (pigmentcellen) onderdrukken waardoor pigmentvlekken voorkomen worden. Daarnaast maakt het bestaande pigmentvlekken lichter. Vaak wordt er in de medische wereld een stofje gebruikt genaamd hydrochinon echter kan deze vele vervelende bijwerkingen geven. Vitamine c heeft geen bijwerkingen.

Vitamine-C kan helpen bij een rode, geïrriteerde huid
Omdat vitamine-C voor een gezonde huidconditie zorgt, zien we dat de wondheling van de huid verbeterd. Hierdoor zetten we vitamine-C graag in bij ontstoken en rode huiden in zoals bij huidaandoeningen als acne en rosacea.


Vitamine-C in huidverzorging
Wij, als huidtherapeuten, worden heel blij van vitamine- C. Wij hopen dat jij dit ook bent na het lezen van deze blog. Nu je kennis hebt gekregen over de effecten en voordelen van vitamine-C op de huid is het natuurlijk ook belangrijk om te weten waar je op moet letten wanneer je een product aanschaft.c tetra
Vitamine-C is een zeer onstabiel ingrediënt en kan snel zijn werking verliezen. Daarnaast is het zo dat de juiste concentratie aan vitamine- C aanwezig moet zijn om iets te kunnen doen in de huid. Dit is ten minste 4%. Mocht je dus een product willen met vitamine-C is het heel belangrijk goed te kijken hoe deze verpakt is (het liefst een luchtdicht systeem). De verpakking mag geen licht doorlaten. Als laatste is de wijze van afgifte in de huid een belangrijke factor voor een goed werkend product. Om vitamine-C daadwerkelijk in de huid te krijgen dient deze ingekapseld te zitten.


Wij hopen je met deze blog meer kennis te hebben gegeven en mocht je vragen hebben over vitamine-C en welk product wij aanraden dan kunt u contact met ons opnemen op 0345-505530 of een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.