Veneus oedeem

De meest voorkomende oorzaak van veneus oedeem is een afwijking in het aderlijke stelsel, dus een afvoerstoornis. Hierbij wordt het bloed onvoldoende afgevoerd, hetgeen leidt tot opeenhoping van vocht. In staande houding moet het bloed in de aderen, tegen de zwaartekracht in, naar boven worden gepompt. Dit gebeurt voornamelijk door de spieren van de kuit. Lopen is daarom uitstekend, maar lang staan of zitten is slecht voor de bloedafvoer door de aderen. In de aderen zijn kleppen aanwezig die in verticale houding het terugstromen van het bloed naar de voeten verhinderen. Als deze kleppen niet meer goed afsluiten, stroomt het bloed gemakkelijk terug, zodat de druk in de aderen en haarvaten toeneemt en de aderen worden wijd. Veneus oedeem is een combinatie van vochtophoping (oedeem) en een slecht werkend veneus bloedvatsysteem.

Kenmerkend voor veneus oedeem zijn dikke enkels aan het eind van de dag. Er kunnen spataderen zichtbaar zijn en een duidelijke afdruk van de sok in de benen. Daarnaast kunnen er kleurveranderingen zichtbaar zijn.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

In een intake gesprek zal gekeken worden wat de ernst van het veneus oedeem is. Er zal mogelijk gezwachteld gaan worden. Wanneer het been oedeem vrij is zal er een steunkous aangemeten worden. De steunkous zal dagelijks gedragen moeten worden.

Vragen?

Wilt u meer weten of een afspraak maken?

Bel 0345-505530,  of mail en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!