Wat zijn spataderen?

Spataderen (varices) zijn afwijkingen die veelvuldig voorkomen, meer bij vrouwen dan bij mannen. Onder spataderen wordt hier verstaan iedere abnormale verwijding van een ader. In het algemeen wordt pas over spataderen gesproken wanneer aan de benen duidelijk zichtbare blauwe en verdikte of voelbare, wat kronkelig verlopende aderen aanwezig zijn. Al naar gelang de vorm en de grootte van deze abnormale aderen kunnen verschillende typen onderscheiden worden. In de loop van het leven krijgen steeds meer mensen in meer of mindere mate last van spataderen. Spataderen komen meestal aan de benen voor.

Hoe ontstaan spataderen?

Het hart pompt via de slagaders zuurstofrijk bloed naar de organen en weefsels. Het zuurstofarme bloed moet vervolgens via de aders weer terug naar het hart, wat door verschillende samenwerkende mechanismen bewerkstelligd wordt. In de aderen zijn kleppen aanwezig die in verticale houding het terugstromen van het bloed naar de voeten verhinderen. Als deze kleppen niet meer goed afsluiten, stroomt het bloed gemakkelijk terug, zodat de druk in de aderen en haarvaten toeneemt en de aderen worden wijd.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

In het geval van spataderen is het van belang om te kijken naar de ernst van de spataderen.

Er kan gekozen worden uit de volgende behandelmethode;

  • Aanmeten steunkous; indien er grote spataderen aanwezig zijn is het van belang om steunkousen te gaan dragen. Deze worden opgemeten in de praktijk. Met het dragen van de steunkous stimuleert u de bloedsstroom en wordt het aderstelsel ondersteund. Hiermee voorkomt u dat de klachten erger worden en zullen eventueel aanwezige pijnklachten van de benen afnemen. Indien er ook een veneus oedeem aanwezig is zal er gekozen worden om eerst te zwachtelen gevolgd door het aanmeten van een steunkous.
  • Licht- en lasertherapie; zijn er kleine vaatjes zichtbaar op de benen dan kunnen deze met de vaatlaser behandeld worden. De vaatlaser maakt gebruik van een bepaalde golflengte. Het laserlicht wordt in de huid omgezet in warmte. Door de warmte wordt het hemoglobine in de rode bloedvaatjes vernietigd. Uiteindelijk wordt het vat door het lichaam stukje voor stukje “opgeruimd” en afgevoerd in de bloedbaan.

Wat zijn de kosten van de behandelingen?

De kosten van de behandelingen zijn afhankelijk van diverse factoren. Laat u tijdens een intakegesprek informeren of u in aanmerking komt voor de behandeling en wat de kosten zijn van de behandeling.

Vergoedingen

De vergoeding van deze behandeling is afhankelijk van uw ziektekostenverzekeraar. Informeer bij uw eigen ziektekostenverzekeraar of de betreffende behandeling in aanmerking komt voor vergoeding.

Vragen?

Wilt u meer weten of een afspraak maken?

Bel 0345-505530,  of mail en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!