Wat zijn pigmentvlekken?

Pigment wordt gemaakt door pigmentcellen. Deze cellen bevinden zich in de onderste laag van de opperhuid. Onder invloed van UV-straling (zon en zonnebank) neemt het aantal werkzame pigmentcellen en de aanmaak van pigment toe.
Te veel UV-straling, irritatie van de huid of hormonale invloeden kunnen dit proces verstoren, waardoor het pigment zich ophoopt in de huid en pigmentvlekken ontstaan. Pigmentvlekken die in de bovenste huidlagen (opperhuid) liggen, zijn vaak het beste te behandelen, ook dieper gelegen pigment kan behandeld worden, maar vraagt vaak om meerdere behandelingen.

Welke pigmentvlekken kunnen er behandeld worden?

Licht- en of lasertherapie is zeer geschikt voor het behandelen van pigmentafwijkingen op alle lichaamsdelen. Zowel mannen als vrouwen kunnen deze therapie veilig ondergaan.

Hoe werkt licht- en of lasertherapie bij pigmentafwijkingen?

De laser/flitslamp produceert licht met hoge energie, wat geabsorbeerd wordt door het teveel aan pigment in de huid. Het door de pigmenten in de huid opgenomen licht wordt omgezet naar warmte waardoor het pigment wordt vernietigd. De flitslamp geeft zijn energie in een fractie van een seconde af, net lang genoeg om het pigment te vernietigen en kort genoeg om de omliggende huidstructuren te ontzien. Hierdoor wordt enkel het overmatig pigment vernietigd en is er geen effect/schade aan de omliggende huid. Om de pigmentafwijking optimaal te behandelen zijn veelal meerdere behandelingen nodig, welke plaatsvinden met een tussentijd van enkele weken/maanden. Na iedere behandeling wordt het pigment minder waarna het uiteindelijk niet of nauwelijks meer zichtbaar is en het bijna of volledig in de normale huidskleur weg zal vallen.

Na de behandeling

Tijdens en na de behandeling kan de huid rood en gezwollen worden ten gevolge van de warmteontwikkeling. Het komt voor dat het pigment direct na de behandeling niet of minder zichtbaar zijn of grijs/zwart verkleurt. Deze reacties verdwijnen na enkele uren tot enige dagen. Mocht u na de behandeling nog last hebben van de warmte, dan kunt u thuis regelmatig koelen. Gebruik hiervoor een koude washand of coolpack. Enkele dagen na de behandeling kunnen kleine korstjes/schilfertjes in het behandelde gebied voorkomen.

Resultaten

Een langdurige afname van het pigment wordt beoogd, maar kan nooit vooraf gegarandeerd worden. Het is mogelijk dat de pigmentafwijking niet voor 100% wordt verwijderd, het pigment die na licht- en/of lasertherapie overblijft is vaak lichter dan daarvoor, waardoor het niet meer storend is. Het is mogelijk dat na het stoppen van de behandeling opnieuw pigment ontstaat in het behandelde gebied na blootstelling aan zon/zonnebank.

Advies en leefregels

U dient 4 tot 6 weken voor u begint met de licht-en/of laserbehandeling tot 6 weken nadat u bent uitbehandeld zon, zonnebank en zelfbruinigsproducten te vermijden. Pigment in de zongebruinde huid wordt ook geabsorbeerd, wat kan resulteren in verbranding. Tijdens deze periode moet u dagelijks een sunblock met minimaal SPF 30 op de te behandelen lichaamsdelen aanbrengen. Indien u voor een langere periode naar buiten gaat dient u het opbrengen van sunblock op het behandelde gebied iedere 3 uur te herhalen. Na de behandeling kan de zon/zonnebank aanmaak van nieuw pigment in het behandelde gebied stimuleren. Gebruik op de dag van de behandeling (zowel voor als na de behandeling) geen make-up en verzorgingsproducten. Dit kan de effectiviteit van de behandeling verminderen en vergroot het risico op complicaties.
Sommige medicijnen kunnen de huid lichtgevoelig maken waardoor na de behandeling met licht- en/of lasertherapie complicaties kunnen ontstaan. Meldt daarom uw gezondheidssituatie en medicijngebruik altijd aan uw huidtherapeut. Zwangerschap en borstvoeding dienen tevens aan de therapeut doorgegeven te worden, aangezien de behandeling door de verandering in hormoonhuishouding minder effectief is.

Wat zijn de kosten van de behandelingen?

De kosten van de behandelingen zijn afhankelijk van diverse factoren. Laat u tijdens een intakegesprek informeren of u in aanmerking komt voor de behandeling en wat de kosten zijn van de behandeling.

Vergoedingen

De vergoeding van deze behandeling is afhankelijk van uw ziektekostenverzekeraar. Informeer bij uw eigen ziektekostenverzekeraar of de betreffende behandeling in aanmerking komt voor vergoeding.

Vragen?

Wilt u meer weten of een afspraak maken?

Bel 0345-505530,  of mail en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!